Rólam

Az utóbbi hat évben jelentősen megromlott a látásom, annyira, hogy most már csak fényeket és árnyakat látok. A segítségetekkel idén sikerült összegyűjteni egy angliai szemészeti szakvizsgálathoz szükséges összeget. A konzultáció során megtudtam, hogy a bal szemem műthető, ami részben (10%-ban) visszaadná látásomat. Ez azt jelentené, hogy két méteres távolságra látnék, felismerném az emberek arcát és fehér bot nélkül tudnék az ismerős helyeken közlekedni.

Azonban az operációhoz szükséges összeg 5464 angol font, ezért a ti szolidaritásotokra is szükségem lenne! Mutassuk meg, hogy lehetséges!

 

Vakon születtem. Orvosi szaknyelvvel élve veleszületett szürke hályogom van. Édesanyám terhesség közben hepatitis A-val fertőződött meg, ami megtámadta a szemem. 9 éves koromig több szemészeti vizsgálaton is részt vettem, itthon és külföldön egyaránt, eredmény nélkül. Cukorbetegségben is szenvedek, ami tovább bonyolítja a diagnózist és a kezelési opciók megállapítását. 2006-ban kiderült, hogy lehetőségem lenne arra, hogy megműtsenek. Bár ennek a költségei nagyon magasak voltak, 3 év alatt sikerült összegyűjteni a szükséges összeget. A 2009-es műtét után egy méter távolságra el tudtam látni, felismertem a nagyobb tárgyakat és az embereket, de nem láttam a részleteket. A műtétet végző orvosok sötét jövőt jósoltak: látásom az idő múlásával romlani fog. Jelenleg csupán fényeket és árnyakat látok.

Nem akartam feladni, ezért idén több vizsgálaton is átestem, hogy kiderüljön, van-e még remény. Bár az orvosok nagy része nem biztatott, kiderült, hogy Londonban van egy klinika, amely a veleszületett szürke hályogra specializálódott. A segítségetekkel sikerült összegyűjteni az ottani vizsgálathoz szükséges pénzösszeget, és az eredmény igazán váratlanul ért: lehetséges a műtét, amelynek következtében a látásom jobb lehet, mint valaha! Amennyiben a műtét sikeres, két méteres távolságra fogok majd ellátni, felismerem az emberek arcát, fotókat és filmeket is tudok nézni, az élénk színeket pedig akár négy méterről is képes leszek különböztetni. Az orvosi levél itt.

Mivel cukorbeteg is vagyok, a műtétnek lehetnek szövődményei: vérzések és fertőzések, illetve a már eleve sérülékeny szaruhártyám is megsemmisülhet. Mindenesetre az orvosok optimisták és 90%-os esélyt látnak a sikeres műtétre. Úgy döntöttem, megpróbálom, bár a költségek igen magasak:

£2664 Kórházi költségek

£1500 Szemsebész

£800 Altatóorvos

£150 Műtét utáni szakvizsgálat

£350 Utazási- és szállásköltségek

A végösszeg £5464£, amit saját zsebből nem tudnék fedezni.

Az idő szintén fontos tényező: március elejéig (amikor az Egyesült Királyság kilép az EU-ból) vehetem igénybe az európai biztosítást, amely fedezné a költségeket a lehetséges szövődmények esetén. Március után ezek a költségek közel 12 000 £-ra emelkedhetnek. Bizonyos műtéteket megtéríthet a román állam, de ez nagyon körülményes és időigényes folyamat.

Bár nem volt könnyű, a látásom hiánya soha nem jelentett számomra akadályt. Mindig igyekeztem fejlődni, tanulni, minél önállóbb lenni. Gyógymasszázs-képesítést szereztem, társadalomtudományokból diplomáztam, illetve számos kutatási és szociális projektben is részt veszek. Kíváncsi természet vagyok, mindig érdekelt, mi történik körülöttem, szeretnék még többet látni és még több dolgot megérteni, szeretnék még aktívabban hozzájárulni a világ jobbá tételéhez. Ehhez most a ti segítségetekre van szükségem.

Fonduri strânse

În doar 10 zile, cu ajutorul vostru am reușit să strângem 6678 de lire, atingând astfel ținta propusă. Cosmin poate acum să meargă în Anglia, să fie operat și apoi, să vadă.

Mulțumim că ați făcut toate aceste lucruri posibile!

 


Bani strânși în urma campaniei
6678